Encara que no la utilitzem, en els mesos més freds de l’any és molt important efectuar un manteniment adequat de la nostra piscina. Fa uns anys, aquesta tasca implicava haver de buidar la instal·lació (una pràctica costosa i poc ecològica), però amb el pas del temps han anat sorgint noves opcions, com el procés d’hivernatge, una alternativa més econòmica, senzilla i respectuosa amb el medi ambient.
Amb el sistema d’hivernatge no és necessari buidar la piscina i aconseguirem mantenir l’aigua de la instal·lació en perfecte estat fins a la propera temporada de bany. En aquesta breu guia repassarem els aspectes principals d’aquesta tècnica de manteniment de piscines:
Neteja del got. El fons i les parets de la piscina han d’estar sempre nets. Una opció senzilla per conservar el got impecable és utilitzar robots electrònics, que siguin d’última generació i garanteixin una neteja total del fons i les parets.
Tractament de l’aigua. Naturalment, assegurar la qualitat de l’aigua és fonamental. L’ús d’un hivernador concentrat permetrà mantenir l’aigua en perfectes condicions, impedint la formació d’algues, fongs i bacteris.
Instal·lació i manteniment d’una coberta. Per evitar que fulles i brutícia s’acumulin en la superfície, la millor alternativa és instal·lar una coberta automàtica per a piscina. Elevats o submergits, aquest tipus de mecanismes són també una solució eficaç per a la prevenció d’accidents, especialment en entorns amb nens. Per allargar la vida de la coberta i evitar-nos sorpreses desagradables, no cal oblidar-se d’aplicar un tractament preventiu antimoho a la coberta.
El mètode d’hibernació requereix que l’aigua de la piscina tingui una temperatura inferior a 15ºC. No obstant això, si la instal·lació es troba en una zona molt freda i existeix risc de gelades, hem de prendre mesures addicionals. La primera consisteix a baixar el nivell de l’aigua per sota dels skimmers. A més, per evitar que l’aigua es congeli i produeixi esquerdes en la superfície del got, podem col·locar un objecte flotant en la piscina que, en moure’s contínuament, evitarà la congelació.